HTML

Hazaszeretet

Mert szeretem a hazámat. De elegem van abból (nekem is), ami itt zajlik. Mi a megoldás? Merre tovább?

Friss topikok

Linkblog

2010.04.01. 13:15 wincent

előítélet az előítélettel szemben

Úgy is írhatnám, hogy az előítéletek csapdájában.

A nagy liberalizmusban a legtöbben keverik a szezont a fazonnal. Ugyanis az előítélet és a rasszizmus közé egyenlőségjelet tesznek. Vagyis akinek vannak előítéletei az rasszista. Csőlátás. De innen is, meg onnan is. Ha bajom van a romákkal akkor rasszista vagyok. Ha nincs bajom a melegekkel, a homoszexualitással akkor pedig liberális buzi vagyok.

Pusztán csak vannak előítéleteim. Van, ami negatív, van ami pozitív. Igen, ezek alapján általánosítok. Ráhúzom a romákra a bűnözést. Olyan értelemben, hogyha az utcán szembejön velem egy "átlagcigány", akkor óvatosabb leszek, jobban körülnézek. Egyrészt nagyobb esélyt látok arra, hogy ok nélkül belémkössön. Másrészről előítéleteim miatt gyanítom, hogy vannak "társai", mert általában bandákban járnak. Nem szívesen szállok olyan metrókocsiba, ahol az utasok jelentős része cigány, míg fordítva nem okoz problémát.

De ez nem jelenti azt, hogy történik is majd valami. Vagy azt, hogy jól ítélkeztem, és az adott ember tényleg bűnöző. De ezért én vagyok a hibás? Mármint az előítéleteim miatt? Ezt a cigányság saját maga vívta ki. Nem, nem csak a cigányok bűnöznek. Nem csak a cigányok lopnak, csalnak, hazudnak. De aki azt állítja, hogy az arányok ugyanazok, mint a nem romáknál, az vagy hazudik, vagy nem látja a valóságot.

De ettől nem érzem magam rasszistának. Egyszerűen az ösztöneim azt súgják: veszély van. Igen, sokkal nagyobb esélyét látom, hogy megtámadnak akkor, ha cigányok jönnek szembe. Eddig kizárólag cigányok által elkövetett (ráadásul csoportos) randalírozást és tettlegességet láttam. Tudom én, hogy nem csak ők teszik. De a saját tapasztalatom ez.

Nyugodtan le lehet sétálni a Nyugati tér aluljárójában. Katasztrófa, ami ott zajlik. Volt szerencsém fél órát várakozni ott. Két prosti szólított le. 2-3 roma "banda" jött-ment. Kiabáltak, üvöltöztek, belekötöttek akik az útjúkba került. Szóval sok dolgot láttam ezen idő alatt. De egy dolgot nem: rendőrt. Kérdem én: mi a túróért nem lehet rendet rakni egy ennyire frekventált helyen? Ezek után csodálkozik bárki is, hogy előítéleteim vannak?

Jó, igen már tudom is. Rasszista vagyok. De kérdem én a nagy liberális hitvallásúaktól. Ők mennyire szívesen sátálnak végig a kisebbség által lakott területeken. Egyedül. Esti órákban. Miben változik ez az érzés bennük, ha hasonló életkörülmények között élő, de nem roma településrészről van szó? Aki azt állítja, hogy nincs különbség, az hazudik.

Az a baj ebben az országban, hogy mindenki rohadt jól tudja, hogy őt személy szerint milyen jogok illetik meg. De magasról leszarja, hogy milyen kötelességei vannak, és másoknak milyen jogaik.

Amíg a fejekben nincs rend, az országban sem lesz az. Nem látok esélyt arra, hogy kőkemény rendrakás nélkül (kvázi diktatórikus lépések) bármit is lehetne itt csinálni.

Sajnos...

Szólj hozzá!

2010.03.18. 14:54 wincent

felderítők, kémek (?)

"Érdekes" dolgok zajlanak hazánkban mostanában. Sokmindent elmond rólam is, hogy ilyenek foglalkoztatnak. Pótcselekvés talán amellett, hogy azért érdekel, mi is zajlik a környezetemben.

Itt vannak az izraeli gépek. Igazából a felségjelzés (ha lett is volna rajtuk) lényegtelen a történetben. De adott egy világhatalom (tagadhatatlan, hogy sok területen igencsak erős az izraeli befolyás). Akinek három speciális hadigépéből kettő is megjárta a magyar légteret.

Gyakorlat? Mire? Repülni? Miért itt, miért erre. Nem, nem csak Magyarország miatt merül fel bennem a kérdés, mert ugye más országokat is érintett. Kizártnak tartom, hogy - akár gyakorlat, akár nem - nem használták a műszereket rendeltetésszerűen, azaz tuti, hogy figyelték a területet. Mint ahogy ki tudja hányszor tehették már meg. Igen, persze napjainkban szinte mindent meg lehet oldani más módokon. Mobilok bemérése/lehallgatása, Internethasználat, egyéb kommunikációs csatornák. De az is biztos, hogy vannak olyan csatornák, amiket nem tudnak figyelni a hagyományos eszközökkel.

Többekben felmerült a kérdés: miért nappal, hogy láthatóak legyenek? Ha konkrét dolgot/személyt/csoportot/helyet figyeltek, akkor elképzelhető, hogy csak adott időszakban történhet a dolog. Hiszen amit/akit figyelnek, pont akkor tesz/mond/ír valamit. Viszont simán lehet "leplezni" azzal, hogy "ugyan már, nappal mi más lehetne, mint gyakorlat".

Nem mintha nagy jelentősége lenne a dolognak. Így is akkor és az figyel minket, aki csak akar. De azért mégiscsak fura és egyben zavaró, hogy ennyire szabad grasszálnak itt mások. A honvédelem tudta nélkül (?). Mert azt nyilatkozták: ők nem tudtak a dologról. Akkor miért nem léptek akcióba? Vagy ez kimerült annyiban, hogy kértek egy visszajelzést a légügyi hatóságtól? Lehet. No, mondjuk az is igaz, hogy amilyen forgalmas a légifolyosó, kinek tűnne fel két gép...

Jobbik (ex) szóvívő: vicces (=szánalmas) történet. Engem ugyan nem zavar, hogy ki vesz részt/pózol egy meleg felvonuláson. De az, akinek (komoly) politikai ambíciói vannak, vagy ilyen pozíciót fogad el, főleg egy ilyen értékrendet képviselő pártnál, az ne tegyen ilyen. Ha a múltban meg is tette, ne vállaljon ilyen posztot. Talán arra gondolt, hogy úgysem derül ki? Szánalmas a lemondó nyilatkozata is: "ferdített valóságtartalom". Hát, barátom, itt sokminden van, csak ferdítés nincs. Ahogy írtam, a felvonulásos magamutogatásával nincs problémám, mert nem előttem tette. (a képek mondjuk számomra visszataszítóak, elsősorban emberi oldalról: gyűlölöm ugyanis a magamutogatást). Viszont a görög produkcióra nincs mentség. Aki ilyenné válik, ha iszik, ne igyon. Így senki nem viselkedhet(ne). Se "jobbikos", se "szoci", se "szadeszes", se "fideszes" se senki más. Ez aljas, gusztustalan. Tudom én, hogy rengeteg ilyen van. Sajnos. De aki ilyen, mit keres a közpénzek környékén? Mit keres a politika környékén?

Nem akarok én erre a srácra ráhúzni semmit sem. De takarodjon a közügyektől messzire. A tolvajokkal, csalókkal, hazugokkal együtt. (a politikai nézetek, politikai oldalaktól függetlenül)

Ki tudja, talán ő is egy felderítő volt???

Szólj hozzá!

2010.03.16. 11:44 wincent

Elegem van

Címkék: politika élet mszp gazdaság fidesz magyarország hazugság jobbik lopás csalás

Elegem van abból, ami ebben az országban zajlik.

Elegem van abból, hogy megvetést vált ki, ha azt mondom: "magyar vagyok". Megvetést, mert rögtön kimondva, vagy kimondatlanul megbélyegeznek: "na egy újabb jobbikos". Nem, nem jobbikos vagyok. Hanem magyar. Az, hogy ettől függetlenül milyen ideológiai, politikai nézetek vallok, teljesen más kérdés. Az meg pláne, hogy melyik pártra fogok szavazni, melyik pártot tartom a hozzám legközelebb állónak. Ezek ugyanis független dolgok.

Ugyanígy elegem van abból, ha valaki mást bélyegeznek meg ugyanilyen alapon. Függetlenül attól, hogy melyik "oldallal" szimpatizál, vagy melyikkel "áll szemben". Én nem az alapján ítélem meg az embereket, hogy melyik párt mellett állnak ki, vagy melyik irányzatot érzik magukénak. Sem az alapján, hogy milyen vallást gyakorolnak, vagy milyen a bőrük színe, vagy honnan származnak. Hanem a viselkedés alapján. Nem, nem vagyok szent. Bennem is vannak előítéletek. Hogyne lennének. Aki mást állít magáról, az hazudik. Lehet, hogy saját magának is. De az előítélet nem bűn. Nem hiszem, hogy bűn lenne félni, ha szembejön velem az utcán egy romákból álló csoport. Akiben nem indul meg az adrenalin ilyen helyzetben, az hazudik, vagy egyszerűen ismeri (személyesen) az adott embereket. Persze, lehet, hogy az adott csoport valamennyi tagja jóravaló, normális életet élő ember. De - jelenleg - Magyarországon erre kicsi az esély. Sajnos.

Azért a romákat hoztam fel példaként, mert ezen a téren hazánkban a romakérdés a legfőbb feszültségforrás. Ismerek romákat személyesen is. Tudom, hogy van dolgos, valóban normálisan élő család. Nem is egy. De azt is tudom, hogy ők a ritka kivételek.

Nekem nincs problémám a homoszexuálisokkal. Egészen addig, amíg nem viszik ki közszemlére a nemi hovatartozásukat.

Nekem nincs problémám a más vallásúakkal. Mármint a saját vallásomtól eltérőt vallókkal. Annál is inkább, mert valószínűleg kevesen vannak, akik hozzám hasonlóan látják a világot ebből a szemszögből. De ez messzire vezetne és nem erről kívánok írni.

Elegem van abból, hogy habzó szájjal állnak ki emberek (?) egy-egy ideológia, párt, vallás, etnikum mellett, vagy ellen. Függetlenül attól, hogy egyébként az illető nézeteivel hasonlóan látom én is a dolgokat. Tehát megvetem az eszetlen szószólókat mind a Jobbik, mind a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ, vagy bármelyik másik párt oldalán.

Elegem van abból, hogy fasisztának, nácinak tartanak azért, mert szeretem a hazámat. Igen, patrióta, politikai értelemben pedig nacionalista vagyok. De nem vagyok soviniszta. Bár van ideológiai kapcsolat a nacionalizmus és a nácizmus (nemzeti-szocializmus) valamint a fasizmus között. De ráhúzni, hogy ez egy és ugyanaz. Hát, ez több, mint sületlenség. Az, aki ilyen szavakkal dobálózik, ajánlom, hogy olvasson utána, hogy pontosan mit is jelentenek. Talán rájön, hogy túl azon, hogy mást jelent, mint gondolta előtte, talán rájön arra is, hogy aki ilyenekkel dobálózik, semmivel sem különb annál, mint amilyennek a "másik oldalt" kívánja beállítani.

Lehet hinni az egyesült Európában. Az egyesült világban. De naivitás azt gondolni, hogy ez valaha is megvalósulhat. A saját nemzethez, nemzettséghez való tartozás annyira mélyen van bennünk, az ösztönök szintjén, hogy nem lehet politikai, gazdasági alapon elnyomni. Mindenkinek a saját népéhez húz a szíve. A családhoz, a településhez, az országhoz, a nemzethez. A versengés, a harc bennünk van. Ki fog szurkolni egy válogatott meccsen az ellenfél csapatának? Nem csak természetes, hogy a saját nemzetemnek szorítok, hanem tulajdonképpen elfogadott morális kötelezettség is. Miért lenne ez másképp gazdasági szinten? Amikor azért dolgozom, hogy a saját országomnak legyen jobb? Ha nekem/nekünk jobb, a legtöbb esetben másoknak ettől rosszabb lesz. (Nem kívánok belemenni a Pareto-hatékonyság kérdéskörébe) Nem hiszem, hogy ez bűn lenne, vagy éppenséggel megvetendő. Igen, kiállok a saját nemzetem mellett. Aki másképp tesz, az hazaáruló. Nincs rá jobb szó. Az, aki meglopja a saját országát, szintén hazaáruló.

Elegem van abból, hogy ma, Magyarországon, lopás és csalás nélkül gyakorlatilag lehetetlen (meg)élni. A lopásba beleértendő az adócsalás, jövedelemeltitkolás a segélyek miatt, fekete gazdaságban való részvétel, bliccelés buszon, vonaton, villamoson.

Nem leszek álszent. Én is kerestem feketén. Nekem is voltak adózatlan jövedelmeim. Bliccelek a villamoson, mert egy vasam sincs. Na, mondjuk közel sem az a nagyságrend, mint amit most sokan gondolhatnak. De nem érzem magam jól tőle. Nem érzem magam büszkének, hogy "milyen ügyesen megoldottam". Mindig igyekeztem becsületesen élni. A másét tisztelni. Nem csalni, nem hazudni, nem lopni. Sem más dolgát, sem a köz dolgát. Nem szemetelek, nem okozok kárt. Nem állok más nyakára a sorban, nem fújom a füstöt a másik arcába (pléne hogy nem is dohányzom). Igyekszem udvarias lenni.

De mire megyek vele? Mire mentem vele? Totálisan semmire. Az életem romokban. Minden téren. A bank bármelyik pillanatban viheti a lakást.

Ilyenkor pedig teljes dühből nyilik ki a bicska a zsebemben. Mert mások összelopják az életüket. Olyan autókkal furikáznak, olyan arany nyakláncokkal vannak teleaggatva, úgy élnek... Ahogy egy tisztességesen dolgozó és élő, velük egy korosztályba tartozó nem valósíthat meg. Tesz ez ellen bárki is bármit? Nem. Vagy legalábbis én ebből semmit nem látok. De engem baszogat a bank, az APEH. Jönnek a számlák. Én meg csak pislogok.

Elegem van ebből. Mit tegyek? Meneküljek külföldre? El a hazámból? Vagy lopjak, csaljak én is, úgy ahogy mások. Megvan hozzá az eszem, hogy megtegyem. De a lelkem nem engedi. Így viszont... Vajon mi az erősebb, az életösztön, vagy a hazaszeretet?

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása